مراحل اعتراض به برگ تشخیص مالیات

به کمک برگ تشخیص مالیات، مودیان از مالیات سالیانه‌ی پرداختی آگاه می‌شوند و در صورت نیاز، اقدام به اعتراض می‌کنند. البته که اعتراض به برگ تشخیص مالیات، دارای مراحل خاصی است و روندی تقریبا زمان‌بر است. در این مقاله به چیستی برگ تشخیص، مراحل، شرایط اعتراض و مدارک مورد نیاز برای ثبت اعتراض می‌پردازیم.

منظور از برگ تشخیص مالیات چیست؟

برگ تشخیص مالیات، سندی است که سالی یک‌بار بر اساس اظهارنامه‌ی مالیاتی توسط اداره‌ی مالیات، صادر می‌شود. لازم به ذکر است که محاسبه مالیات بر اساس درآمد، دارایی یا فعالیت‌های اقتصادی یک فرد یا شرکت صورت می‌گیرد. این برگ معمولاً شامل جزئیاتی از جمله مبلغ مالیات تعیین‌شده، دوره مالیاتی و اطلاعات مربوط به محاسبات مالیاتی است.

در صورتی که افراد حقیقی و حقوقی نسبت به مقدار مالیات و محاسبات انجام شده، معترض باشند، می‌توانند درخواست بررسی مجدد بکنند. عدم اعتراض به این برگ، به معنای پذیرش مبلغ مالیات است و باید پرداخت شود. در این صورت عدم پرداخت آن در زمان مقرر، منجر به جریمه می‌شود. لازم به ذکر است که مؤدی معترض برای درخواست خود باید مدارک و اسناد قابل قبولی ارائه کند. به‌طور کلی، برگ تشخیص مالیات ابزار اصلی اداره مالیاتی برای جمع‌آوری و تعیین مالیات‌های مربوطه است.

اعتراض به برگ تشخیص مالیات

انواع برگ‌های تشخیص مالیات

به طور کلی، برگ تشخیص با توجه به نوع مالیات برای صاحبان مشاغل ارسال می‌گردد. در این میان ممکن است هر مؤدی به طور همزمان تمامی انواع برگ‌های تشخیص را دریافت کند. این برگ‌ها به سه دسته‌ی کلی تقسیم می‌شود که شامل موارد زیر است:

  • برگ تشخیص مالیات حقوقی

این نوع برگ، با توجه به حقوق افراد و کارکنانی که برای یک مؤسسه‌ی دولتی یا خصوصی، کار می‌کنند، صادر می‌شود. برگ تشخیص مالیات حقوقی، توسط اداره مالیاتی برای کارفرماها تهیه می‌شود و شامل اطلاعات زیر است:

  1. مبلغ حقوق پرداختی.
  2. دوره مالیاتی که بازه زمانی این مالیات برای آن محاسبه می‌شود.
  3. مبلغ مالیات بر درآمد که شامل مالیات محاسبه‌شده بر اساس جدول‌های مالیاتی و میزان درآمد هر کارمنداست.
  4. کسری‌های قانونی که شامل بیمه و سایر کسری‌ها است که از حقوق کارکنان کسر می‌شود.

کارفرماها موظفند بر اساس این برگ، مالیات مربوطه را محاسبه و به اداره مالیاتی پرداخت کنند. همچنین، کارکنان می‌توانند از این برگ برای بررسی صحت محاسبات مالیاتی خود استفاده کنند.

  • برگ تشخیص مالیات تکلیفی

سندی است که توسط اداره مالیاتی برای اشخاص ثالث صادر می‌شود. منظور از اشخاص ثالث، کارفرمایانی هستند که موظف‌اند، مالیات حقوق کارمندان خود را در یک بازه‌ی زمانی، محاسبه و آن را به اداره‌ی مالیات پرداخت کنند. این برگ به کارفرما، کمک می‌کند تا اطمینان حاصل کنند که مالیات‌های مربوطه به درستی محاسبه و به اداره مالیاتی پرداخت می‌شود. همچنین، به افرادی که مالیات از آنها کسر شده، امکان بررسی و پیگیری وضعیت مالیاتی خود را می‌دهد.

  • برگ تشخیص مالیات عملکردی

این برگ تشخیص، سندی است که توسط اداره مالیاتی برای تعیین مالیات بر عملکرد یک شخص حقوقی (شرکت‌ها) یا حقیقی (کسب‌وکارها) صادر می‌شود. برگ تشخیص مالیات عملکرد، معمولاً بر اساس اطلاعات مالی و عملکرد اقتصادی فرد یا شرکت در یک سال مالی خاص تنظیم می‌شود. این برگ به کارفرمایان و کسب‌وکارها کمک می‌کند تا وضعیت مالیاتی خود را بررسی کنند. در صورت عدم توافق با محاسبات، امکان اعتراض به برگ تشخیص نیز وجود دارد.

شرایط اعتراض به برگ تشخیص مالیات

همان‌طور که اشاره کردیم، در صورتی که اشخاص حقیقی و حقوقی نسبت به برگ تشخیص، اعتراضی داشته باشند، باید ظرف یک ماه اعتراض خود را ثبت کنند. البته که اعتراض به این برگ، دارای شرایط خاصی است که شامل موارد زیر است:

  • زمان اعتراض

اعتراض به برگ تشخیص از یک زمان‌بندی خاصی پیروی می‌کند که این زمان معمولا 30 روزه است.

  • دلایل اعتراض

 اعتراض مؤدی باید مستند و دارای دلایل منطقی باشد. این دلایل می‌تواند شامل مواردی مثل، اشتباه در محاسبات، عدم احتساب برخی هزینه‌ها یا درآمدها، نادرستی اطلاعات و … باشد.

  • ارائه‌ی مدارک مستند

زمانی اعتراض مؤدی قابل اعتنا است که برای ادعای خود، مدارک و اسناد لازم را ارائه دهد. مدارکی مانند

فاکتورها، اسناد مالی و هرگونه اطلاعات مرتبط با درآمد و هزینه‌ها.

اعتراض به برگ تشخیص
  • فرم اعتراض

مؤدی باید اعتراض خود را به صورت کتبی و با استفاده از فرم‌های مشخص شده توسط سازمان امور مالیاتی ارائه دهد.

  • پیگیری وضعیت

در نهایت مؤدی باید پس از ارسال اعتراض برای آگاهی از وضعیت اعتراض‌نامه و رد یا تایید آن، وضعیت اعتراضش را پیگیری کند.

مراحل اعتراض به برگ تشخیص مالیات

همان‌طور که اشاره کردیم، در صورتی که اشخاص حقیقی و حقوقی به برگ تشخیص مالیات، اعتراضی داشته باشند، می‌توانند تا سه روز اعتراض خود را ثبت کنند. البته که اعتراض باید در یک ساختار و چهارچوب خاص و طی روال قانونی انجام گیرد. از این رو مؤدی برای ثبت اعتراض خود باید مراحل خاصی را طی کند. در ادامه به این مراحل می‌پردازیم.

  • ورود به سامانه و ثبت اعتراض؛
  • ارائه‌ی مدارک و مستندات؛
  • بررسی اعتراض؛
  • صدور رای و اعلام نتیجه؛
  • تشکیل دادگاه مالیاتی در صورت عدم رضایت از نتیجه.

در نهایت اگر اداره امور مالیاتی، پس از بررسی‌های لازم، ادعای مؤدی را تایید کند، برگ تشخیص مالیات سابق اصلاح و برگ جدید صادر می‌شود. ولی اگر ادعای مؤدی رد شود، او می‌تواند، در بازه‌ی زمانی دو ماهه، به هیأت حل اختلاف مالیاتی یا دیوان عدالت اداری شکایت کند. البته که این فرآیند، طولانی و زمان‌بر است.

مدارک لازم برای اعتراض به برگ تشخیص مالیات

مدارک لازم برای اعتراض به برگ تشخیص مالیات، معمولا شامل موارد زیر است:

  1. اصل و کپی مدارک شناسایی؛
  2. کپی برگ تشخیص مالیات؛
  3. مدارک مالیاتی شامل اظهارنامه مالیاتی، صورت‌حساب‌ها و هرگونه مستندات مالی که به عنوان شواهد بر نادرستی محاسبات می‌توانند مورد استفاده قرار گیرند؛
  4. نامه یا فرم اعتراض به برگ تشخیص که به صورت رسمی و با ذکر دلایل و مستندات لازم تنظیم شده باشد؛
  5. سابقه مالیاتی در صورت وجود؛
  6. برگه تاییدیه پرداخت مالیات‌های قبلی در صورتی وجود.

در نهایت باید گفت که ابلاغ برگ تشخیص مالیات، حق هر مؤدی است و در صورتی که نسبت به آن اعتراض داشته باشد، قابل پیگیری است. البته که اعتراض به برگ تشخیص نیازمند اسناد و مدارک معتبری است و مؤدی باید برای ادعای خود، اسناد قابل اعتنایی ارائه دهد. 

شرکت حسابداری ایده نوین آرنا با داشتن سالها تجربه و تخصص در زمینه خدمات مالی و مالیاتی آماده ارائه هرگونه مشاوره می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر کافیست با کارشناسان ما تماس بگیرید. 

5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاه‌ خود را بنویسید