از جمله شرکتهای فعال در کشور، شرکتهای بازرگانی هستند. در این شرکتها اصولا گردش مالی زیاد و بسیار پیچیده است. درواقع گردش مالی شرکتهای بازرگانی شامل هزینه و درآمد است. به همین دلیل چنین شرکتهایی نیازمند حسابدارانی هستند که دارای دانش و مهارت بالایی باشند. از اینرو حسابداران بازرگانی بیش از هرچیز باید بدانند این نوع از خدمات حسابداری چیست و شرکتهای بازرگانی چگونه شرکتهایی هستند. در نهایت نیز با تمامی بخشها و ابعاد این نوع حسابداری آشنا باشند.
حسابداری بازرگانی چیست؟
شرکتهای بازرگانی به شرکتهایی گفته میشود که تولیدگر نیستند بلکه مشغول تجارتاند و به خرید و عرضه کالاها مشغول هستند. در این نوع شرکتها آنچه که بیش از هر چیزی اهمیت دارد، صورت سود و زیان است. به همین دلیل پایه و اساس شرکتهای بازرگانی به میزان سود و زیان آنها بستگی دارد. برای اینکه یک شرکت بازرگانی بداند که میزان سود و زیانش چقدر است باید به حسابهای خود نظم ببخشد.
در این حالت شرکت نیازمند یک متخصص بازرگانی است. زیرا این نوع حسابداری سود و زیان وارده به شرکت را بررسی میکند. بعد از انجام تجزیه و تحلیلهای لازم مسیر مشخصی را پیش روی مدیران شرکت میگذارد. از اینرو او باید از تمامی موجودیهای انبار، میزان فروش، میزان نقدینگی مطلع باشد.
ویژگیهای حسابدار بازرگانی
هر شرکت و موسسهی بازرگانیای نیازمند یک متخصص بازرگانی است تا بتواند به گردش مالی شرکت نظم ببخشد. به همین دلیل یک حسابدار بازرگانی باید دارای ویژگیهای زیر باشد:
- نظمدهی و سامانبخشی به امور مالی شرکت؛
- برخورداری از مهارت ثبت و بایگانی سند؛
- آشنا به نحوه کار ماشینهای اداری؛
- آشنا به قوانین مالیاتی و بیمهای؛
- تسلط به مکاتبات اداری؛
- تنظیم سندهای مالی؛
- تسلط به امور بانکی.
وظایف یک حسابدار در حوزه بازرگانی
یک حسابدار باید از توانایی نظمدهی به تمامی چارتهای مالی برخوردار باشد. در این حالت او میتواند میزان سود و زیان شرکت را برآورد کند و گزارش تهیه نماید. حسابداران بازرگانی دارای وظایف متعددی هستند. بخشی از این وظایف عمومی است و باید تمامی حسابداران آنها را بلد باشند و بخش دیگر نیز کاملا تخصصی است. در ادامه به این وظایف میپردازیم:
وظایف عمومی
- 1. تهیه تمامی صورتهای مالی؛
- 2. تنظیم ترازنامه مالیشرکت بازرگانی؛
- 3. تهیه سود و زیان شرکت و موسسه بازرگانی؛
- 4. انجام صورت گردش میزان نقدینگی شرکت بازرگانی.
وظایف تخصصی
علاوه بر حسابداری عمومی، حسابدارانی که در شرکتهای بازرگانی مشغول هستند باید به انجام یکسری امور کاملا تخصصی نیز واقف باشند. به طور کلی حسابداران دارای ویژگیهای تخصصی زیر هستند:
- 1.ثبت و ضبط اسناد حسابداری؛
- 2. تمهید صورتهای مالی به صورت دورهای.
کدینگ حسابداری بازرگانی چیست؟
منظور از کدینگ حسابداری، دستهبندی حسابها از اصلی به فرعی است. کدینگ در حسابداری از اهمیت زیادی برخوردار است. زیرا کدینگ حسابداری قواعد خاص خود را دارد. از سوی دیگر میزان خرید و فروش در شرکتهای بازرگانی زیاد است. به همین دلیل باید فرآیند کدینگ به گونهای انجام شود که استاندارد حسابداری بازرگانی نقض نشود.
تفاوت حسابداری بازرگانی و حسابداری دولتی
همانطور که میدانید علم حسابداری دارای شاخههای متعددی است که هر یک از این تخصصها به درد یک شرکت و موسسهی خاص میخورد. ولی به طور کلی در این بخش قصد داریم به مقایسه حسابداری دولتی با بازرگانی بپردازیم:
- نوع حسابها؛
- اهداف متفاوت؛
- نحوه اجرای قوانین؛
- صورت حسابهای مالی؛
- تفاوت در اصول حسابداری.
واضح است که هدف شرکتهای تجاری و بازرگانی کسب سود بیشتر است. در حالیکه حسابداری دولتی به دنبال رفع نیاز است.
در حسابداری بازرگانی صورتحسابهای مالی شامل وضعیت مالی، ترازنامهها، میزان ضرر و سود، میزان پول در گردش و … است. در حالیکه در حسابداری دولتی صورتحسابها به شکل هزینهها، درآمدها و تحولات مازاد است.
اصول حسابداری در این دو نوع حسابداری با یک دیگر تفاوتهای خاصی دارد.
در حسابداری دولتی حسابهای مستقل اهمیت بسیاری دارند در حالیکه در بازرگانی اینگونه نیست.
رعایت و اجرای موبه مو قوانین در حسابداری دولتی یک اصل است در حالی که در حسابداری بازرگانی اینگونه نیست.
در نتیجه، حسابداری بازرگانی به عنوان یک ابزار مدیریتی برای رصد و ثبت عملیات مالی و اقتصادی سازمانها و شرکتها بسیار حائز اهمیت است. حسابداران بازرگانی با تحلیل اطلاعات مالی، به مدیران کمک میکنند تا تصمیمات مالی صحیحی اتخاذ کنند و عملکرد سازمان را بهبود بخشند. بنابراین، برخورداری از یک حسابداری که کاملا به اصول این نوع حسابداری مسلط باشد برای هر شرکت بازرگانیای لازم و ضروری است.
از همراهی شما متشکریم برای دانایی بیشتر مطالب زیر را مطالعه کنید.